Friday, April 26, 2013

Wabak Baru Legionella Melanda Kuala Lumpur

Wabak baru yang sudah meragut nyawa seorang wanita berusia 40 an di ibu kota KL awal bulan ini.
 Umum mengetahui H7N9 sedang melanda China. Siasatan mendapati mangsa tidak pernah pergi ke China dalam masa terdekat. Selepas ujian dilakukan, mangsa didapati -ve virus H1N1 dan yang serupa dengannya tetapi +ve untuk ujian Legionella.

Apa Itu Legionella?

Legionellosis adalah nama kolektif yang diberikan kepada penyakit seperti radang paru-paru yang disebabkan oleh bakteria legionella. Ini termasuk penyakit Legionnaires paling serius, serta keadaan yang sama tetapi kurang serius demam Pontiac dan demam Lochgoilhead. Penyakit Legionnaires adalah satu bentuk yang boleh membawa maut paru-paru dan semua orang mudah terjangkit kepada jangkitan.

Dari mana ia datang?


Bakteria Legionella hidup meluas dalam sistem air semulajadi, contohnya sungai dan kolam. Wabak in berlaku daripada pendedahan kepada legionella berkembang dalam sistem yang dibina di mana air dir dikekalkan pada suhu yang cukup tinggi untuk menggalakkan pertumbuhan, contohnya menara penyejuk,kondenser penyejatan, kolam renang spa dan sistem air panas yang digunakan dalam semua  jenis premis ( kerja dan domestik).Bagaimana ianya memasuki badan kita?


Orang ramai boleh menghidap penyakit Legionnaires dengan terhidu titisan kecil air yang tergantung di udara, yang mengandungi bakteria. Syarat-syarat tertentu  meningkatkan risiko legionella termasuk :

1) Suhu air antara 20 - 45 °C, yang sesuai untuk pertumbuhan
2) Aerosol yang dicipta oleh menara penyejuk, atau air di kedai yang disimpan dan / atau air diedarkan semula.
3) Sumber nutrien untuk organisma cth - kehadiran lumpur,skala atau fouling

Apakah tanda-tanda?

Tanda-tanda yang serupa dengan selsema, iaitu demam pada suhu yang tinggi,demam dan menggigil, batuk , sakit otot dan sakit kepala.Dalam kes yang teruk, mungkin juga terdapat pneumonia dan kadang-kadang cirit-birit, serta tanda-tanda kekeliruan mental

Press release dari Kementrian Kesihatan Malaysia , klik


**ART IS A PASSION**

No comments:

Post a Comment