Salam
Macam biasa kalau hari cuti mesti nak rehat-rehat ..santai-santai..
Bila dan santai tu aktiviti makan mesti ada. Saya cuba masak kerutuk ayam ( kari pekat versi kelantan) . Menu pantai timur lagi...nak buat macam mana...nak menggembirakan suami....
Kerutuk ayam ni saya makan dengan pulut kuning n telur rebus :D baru ada kick!
Sebenarnya resepi saya cuba dari peket adabi kerutuk ayam/daging. Tapi resepi yang saya bagi ni pun boleh cuba kalau teringin . :D
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- 6-7 ketul ayam (sy guna kepak)
- 3 cawan santan
- beberapa biji kentang ( sebiji kentang dibahagi 8)
- 2 1/2 sudu besar rempah kerutuk (dicampur air sedikit)
- 1 keping asam gelugor
- Bahan Menumis :
- 2 ulas bawang putih ♥
- 1 cm halia ♥
- 1 biji bawang besar ♥
- 5 biji bunga cengkih
- 1 biji bunga lawang
- 2 biji buah pelaga
- 2 cm kulit kayu manis
- 2 sudu besar minyak
- garam dan gula seucukp rasa
- ** semua bahan bertanda ♥ perlu dihiris nipis sebelum ditumis
Cara-cara
- Sediakan bahan2
- panaskan minyak, tumiskan rempah ratus (bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga, kulit kayu manis). tumiskan sampai naik bau wangi.
- masukkan halia, tumis hingga hampir garing. kemudian, masukkan bawang putih, dan sejemput bawang besar. tumiskan, jgn terlampau garing.
- masukkan rempah kerutuk. gaul sebati dengan tumisan tadi.
- masukkan ayam dan kentang, gaulkan dengan bhn2 dlm periuk td, hingga sebati. bile nampak bhn tumisan agak kering, tutup sebentar (guna penutup periuk) - supaya air2 dr ayam keluar.
- kemudian, masukkan asam gelugor, dan lebihan bawang besar. gaul sebati dengan ayam.
- bila sebati, masukkan santan, kacau sentiasa - untuk elakkan santan 'pecah'. masukkan garam dan gula secukup rasa. masak sehingga ayam dan kentang empuk. kacau perlahan2.
- boleh hidangkan dengan nasi putih. cicah dengan roti pn sedap juga!
**ART IS A PASSION**
No comments:
Post a Comment